Dort je především pochoutka, po stránce zdravotní ale není v naší výživě asi to nejlepší. Málokdo si ovšem dovede představit narozeninovou oslavu bez sladkostí. Odborníci na výživu tvrdí, že dort připravený z odlehčeného rostlinného tuku a tvarohu, ozdobený želatinou, může mít poloviční energetickou hodnotu oproti dortu klasickému. Na tvarohový dort si nejprve namočíme želatinu na půl hodiny do hrnečku vlažného mléka. Zbylé mléko ohřejeme. Dortovou formu vyložíme kulatými dětskými piškoty, pokapeme ovocnou šťávou a poklademe očištěnými, napůl překrojenými jahodami. Několik hezčích jahod dáme stranou na zdobení. Horké mléko vlijeme do mixéru, přidáme namočenou želatinu a rozmixujeme. Postupně přidáváme tvaroh, cukr a žloutky a ušleháme hladkou hmotu, kterou vlijeme do formy na piškoty s jahodami. Dort dáme do lednice a necháme ho několik hodin ztuhnout. Okraj dortové formy odstraníme a dort ozdobíme jahodami a šlehačkou.