Zmrzlina je zmrazená směs vody, mléka nebo šlehačky s různými příchutěmi. Při přípravě zmrzliny je nejdůležitějsí zmrazování směsi. Můžeme je mrazit v ručním mrazicím strojku nebo v nástavci na robot, ale musí být obklopené ledem. Doma nemůžeme nikdy vyrobit tak hladkou zmrzlinu jako v mrazícím zmrzlinovém stroji. Domácí zmrzlina má konzistenci spíše zmrazeného krému, ale i tak je dobrá. Na vanilkou zmrzlinu nejprve rozšleháme smetanu s cukrem, čerstvými žloutky a 1/2 lusku vanilky. V hrnci, který postavíme do vody, našleháme všechny přísady, až vznikne hustý krém, který musí z vařečky stékat jako hustá omáčka. Zahřívat jej můžeme jen k bodu varu, vařit se však nesmí, jinak by se žloutky srazily. Prochladlý krém naléváme do dobře vymytých kelímků od jogurtů a ihned zmrazujeme. Před podáváním vanilkovou zmrzlinu necháme asi 10 minut v pokojové teplotě, aby nebyla příliš tuhá, popřípadě ji můžeme lžící servírovat na talířek a zdobit šlehačkou.