Recept Kapr na staročeský způsob
60
7
4
Ze všeho nejdříve si připravíme nádivku. Nakrájíme žemle na kostičky a navlhčíme ve smetaně. Máslo necháme změknout a utřeme jej se žloutky do pěny, osolíme, posypeme muškátovým oříškem, petrželkou, přidáme žemle a nasekané oloupané mandle. Vše řádně promícháme a přidáme předem připravený sníh z bílků. Krůtu si osolíme a prsa prošpikujeme slaninou. Nádivku dáme pod kůži a sešijeme, aby nám nádivka nevytekla. Zbytek slaniny dáme do břišní dutiny. Krůtu vložíme do předem rozehřáté trouby a zprudka zapečeme. Poté snížíme teplotu, podlijeme a pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme a přeléváme výpečkem. Vánoční krůtu podáváme s bramborovými knedlíky a ovocným kompotem.