Hlavy z kapra očistíme, odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme studenou vodou. Přidáme půlku cibule, bobkový list a sůl a vaříme asi půl hodiny. Potom hlavy vyndáme a vývar scedíme, aby byl čistý. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu tak, aby byla dorůžova. Vmícháme hladkou mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, přidáme vývar z rybích hlav a přivedeme k varu. Jikry a mlíčí vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut. Vodu scedíme do polévky, mlíčí a jikry nasekáme a přidáme do polévky také. Přidáme špetku muškátu a maso, které jsme obrali z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle chuti osolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s houskou osmaženou na másle na malé kostičky.