CHLÉB - 42g droždí, lžička cukru 300g pšeničné tmavé mouky, 300g žitné tmavé mouky, 2 lžičky soli, 50g sádla, 250-300ml vody, lžička octa POTŘENÍ - voda, lžíce octa, 50g vloček na obalení NÁPLŇ - 2 lžíce másla, lžíce olivového oleje, 3 červené cibule, 2 lžíce cukru, lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř Z droždí cukru, lžičky mouky a malého množství vody nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). V míse promíchejte obě mouky, malé množství vloček (většinu použijete na obalení chleba). Přidejte sůl, sádlo, kvásek a postupně přilévejte vodu s octem, zadělejte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Na pánvi rozehřejte máslo, olej, přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na osminky a krátce opečte. Přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Cibulky zakápněte octem, osolte, opepřete a dejte stranou. Z kynutého těsta udělejte plošší kulatý bochník, potřete ho vodou s octem a obalte ve vločkách. Nechte ještě 20 minut kynout na plechu vysypaném moukou. Po vykynutí uprostřed bochníku vymáčkněte větší důlek a dejte do něj cibulky, okraje bochníku ozdobně nakrojte. Vykynutý chléb zprudka zapečte na 220°C a po 10 minutách snižte teplotu na 180°C a nechte asi 40 minut dopéct. V průběhu pečení potírejte vodou s octem.