Zaječí maso vykostíme, odblaníme, omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Vložíme ho do hrnce a zalijeme smetanou. Takto připraveného zajíce necháme přes noc v chladu uležet. Slaninu si nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme. Na pánvi si rozpálíme trochu oleje a na něm slaninu spolu se zeleninou orestujeme. Poté přilijeme vývar, přidáme koření (bobkový list, jalovec a celý pepř) a vše vaříme na mírném ohni. Vlažné přecedíme. Cibulku si nakrájíme na jemno a na pánvi dozlatova osmahneme. Zaprášíme mletou paprikou, přidáme rajčatový protlak a maso marinované ve smetaně. Na závěr přilijeme vývar ze slaniny, zeleniny a koření. Osolíme, opepříme a pod pokličkou vše dusíme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou. Když je zaječí maso měkké, zjemníme omáčku smetanou a přidáme čerstvou papriku nakrájenou na nudličky. Ještě chvilku dusíme a podle potřeby omáčku dochutíme solí. Zaječí smetanový guláš podáváme s bramborovým knedlíkem a sklenkou dobrého červeného vína. Pro milovníky kynutých knedlíků lze doporučit i houskový knedlík nebo knedlík Moravský.