Staňte se našimi fanoušky na:

Recepty na ovocné koláče

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KYNUTÝ ZAHRADNÍ (hotový cca za 2 hodiny) 4 jablka, 2 hrušky, 2 švestky, 150ml plnotučného mléka, kostka droždí, 400g polohrubé mouky, 50g hladké mouky, špetka soli, 100g krystalového cukru + do jablek, 2 žloutky, 100g másla, olej na vymazání, 450g švestkových povidel, 50ml rumu, lžička mleté skořice, 1/2 sáčku vanilk. pudinku Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a mouky, promícháme a asi 15 minut necháme vzejít kvásek. Do mísy si nasypeme mouky se solí, cukr, nalejeme kvásek, přidáme žloutky a nakonec rozpuštěné máslo. Smícháme, důkladně propracujeme a dáme na teplé místo vykynout (asi hodinu). Vykynuté těsto ještě propracujeme rukama a vyválíme ho na velikost formy. Pak těsto přendáme do vymazané formy s vyšším okrajem. Povidla smíchaná s rumem rozetřeme na těsto, oloupaná jablka nastrouháme nahrubo a přisypeme lžičku skořice, cukr podle chuti a kyselosti a pudink. Hrušky nakrájíme na plátky a poklademe po obvodu koláče. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, pak každou na jednom konci asi 2x nařízneme a položíme do středu koláče. Pečeme 5 minut na 180°C, pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme asi 50 minut, dokud nejsou okraje zlaté. KYNUTÉ S JABLKY (hotové cca za 75 minut) 250ml plnotučného mléka, 1/2 kostky droždí, 500g hladké mouky + na posypání válu a mísy, 150g krystalového cukru, špetka soli, 100g sádla, 1 vejce, 1 žloutek + Náplň: 850g jablek, 120g perníčků s cukrovou polevou, 100g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 50g rozinek + Drobenka: 80g másla, 120g strouhanky, 40g krystalového cukru Do mísy nalejeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku mouky a cukru, necháme vykynout. Pak do robota nasypeme mouku smíchanou se solí, cukr, přidáme rozpuštěné sádlo, žloutek a kvásek. Těsto přendáme na moukou posypaný vál a rukama zpracujeme na bochánek. Ten dáme do misky s moukou poprášeným dnem a necháme na teplém místě vykynout. Oloupaná jablka nastrouháme najemno, přidáme k nim nahrubo nastrouhané perníčky, oba cukry, pudink, rozinky a promícháme. V misce smícháme změklé máslo, strouhanku a cukr, promneme rukama. Na pomoučeném vále zpracujeme vykynuté těsto a uděláme váleček, ze kterého odkrajujeme asi 1 cm silné kousky těsta. Z každého vyválíme kuličku, přendáme na plech s pečícím papírem a dlaní vytlačíme důlek /na 1 plech se vejde asi 6 koláčů/ a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Náplní vyplníme důlky a posypeme drobenkou. Pečeme asi 35 minut na 160°C. NEPEČENÝ KOLÁČ 200g máslových sušenek, 250g másla, 100g čokolády na vaření, 100ml vlažné vody + Pudink: 600ml plnotučného mléka, 55g vanilkového pudinku, čerstvé lístky máty, 50g másla + Ozdoba: 8 půlek broskví, borůvky, maliny, jahody, asi 180g džemu Lesní ovoce (nebo jiný podle chuti) Sušenky rozdrobíme a přesypeme do robota. Přilejeme k nim rozpuštěné máslo, ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu a vodu. Vzniklé těsto přendáme do formy a rozetřeme po celé ploše, vytvarujme i okraje, které zvedneme po horní okraj formy. Trochu mléka nalejeme do misky a přimícháme pudink. Větší část mléka nalejeme do hrnce, přidáme lístky máty a zahřejeme. Jakmile se mléko začne vařit, sundáme z ohně a mátu přecedíme přes sítko. Mléko s vůní máty vrátíme do hrnce na plotýnce, přilijeme studené mléko s pudinkem a mícháme do zhoustnutí. Chvíli před stažením pudinku z ohně přidáme máslo a metličkou promícháme. Na vychladlé těsto ve formě nalejeme mátový pudink a necháme ztuhnout. Pak naskládáme navrch půlky broskví, borůvky, maliny a jahody. Celý povrch nakonec potřeme rozehřátým džemem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!