NEJLEPŠÍ SVÍČKOVÁ Pavla Soukupa: 3/4kg hovězí svíčkové (případně zadní hovězí), 150g mrkve, 150g celeru, 75g petržele, 1 větší cibule, 50g špeku nakrájeného na úzké klínky, 150g másla, sůl, ml. pepř, 5 zrnek černého pepře, 3 zrna nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citronová šťáva, cukr, 100g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 1/4l šlehačky, plátky citronu, brusinkový kompot - Maso prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Pak maso vyndáme a odstraníme koření. Kastrol se zeleninou pomalu přivedeme k varu, přidáme hořčici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni provaříme. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme ji ještě mlékem. Nakonec ji přecedíme, osolíme, okyselíme citronovou šťávou a dosladíme. Nakrájené maso přeléváme omáčkou, zdobíme šlehačkou, kolečkem citronu a brusinkovým kompotem. Vhodná příloha je domácí knedlík.
PEČENÁ KACHNA Romana Vojtka: 1 celá kachna, hladká mouka, sůl, kmín, 2kg čerstvě nakrájeného červeného zelí, 100g sádla, 1 větší cibule, lžíce cukru, ocet - Kachnu prosolíme zevnitř i zvenku a posypeme kmínem, podlijeme mírně vodou a dáme v uzavřeném pekáči do trouby, pečeme asi 502 minut na 180°C. V průběhu pečení podléváme vypečeným tukem, pak kachnu otočíme a pečeme ještě aspoň 45 minut, vypečený tuk sléváme zvlášť. Po dopečení kachnu vyndáme a šťávu zaprášíme hladkou moukou, přilijeme horkou vodu a chvilku povaříme. Zelí povaříme doměkka s kmínem a jemně nakrájenou cibuli necháme na sádle zesklovatět. Přidáme hladkou mouku a osmahneme. K takto připravené jíšce přidáme uvařené zelí a vaříme ještě asi 10 minut. Podle chuti přidáme cukr, osolíme a podle potřeby ochutíme octem. Vhodná příloha je knedlík, buď bramborový nebo houskový.