POMAZÁNKA 100g steril. hub, 100g tvarohu, 100g majolky, 2 vař. žloutky, sůl, pažitka, 2 lžičky hořčice, ml.kmín Tvaroh promícháme s majolkou, hořčicí, žloutky a vyšleháme, okmínujeme a osolíme. Houby necháme okapat, nakrájíme je na kousky a vmícháme do vyšlehané směsi. Houbovou pomazánku posypeme nasekanou pažitkou a jako přílohu dáme topinky nebo tmavý chleba. NÁKYP 250g těstovin, sůl, pepř, 1 plechovka loupaných rajčat (425ml), 250g žampionů, 100g hlívy, svazek naťových cibulek, 2 lžičky oleje, 1 malou cibuli, 2 lžičky másla, lžíce hl. mouky, 250ml nízkotučného mléka, 125g nízkotučného taveného sýra, strouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce strouhané goudy nízkotučná 30%, tuk do formy Uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a necháme okapat. Žampiony a hlívu rozčtvrtíme, cibulky nakrájíme našikmo na kousky. Rozehřejeme olej a opečeme houby, přidáme cibulku a orestujeme. Nakonec osolíme a opepříme. Rajčata a cibuli nakrájíme a podusíme na másle. Pak směs poprášíme moukou a krátce opražíme. Za stálého míchání přilijeme mléko a omáčku asi 5 minut povaříme. Nakonec ještě přidáme tavený sýr, dochutíme solí, pepřem a muškátem. Těstoviny, houby, cibulky a rajčata navrstvíme do tukem vymazané zapékací formy (obsah asi 1,2 l), přelijeme sýrovou omáčkou, posypeme goudou a zapékáme v silně vyhřáté troubě asi 35 minut.