BŮČEK NA KYSELÉM ZELÍ 500g bůčku, 500g kyselého zelí, česnek, 1 lžíce cukru, 1 bobkový list, nové koření, kmín, sůl Bůček nakrájíme naplátky, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a okmínujeme. Do pekáče dáme zelí, osladíme, přidáme bobkový list a nové koření, promícháme. Zelí poklademe plátky bůčku, podlijeme a upečeme v troubě. ZELNÉ PLACIČKY - BIFTEČKY 250g mletého masa, 250g kysaného zelí, 2 vejce, koření na mleté maso, strouhanka, sůl, olej Zelí vymačkáme a pokrájíme. Mleté maso smícháme s vejci a kořením. vmícháme zelí a podle chuti dosolíme. Rukama (nejlépe namočenýma) děláme malé biftečky, smažíme je po obou stranách dozlatova. ZELNICE S KLOBÁSOU 1 sáček kysaného zelí, 2 klobásy, 2 l vývaru, 1/4 l zakysané smetany, 1 cibule, 2 lžíce hl. mouky, olej, ml. paprika, kmín, pepř, nové koření, bobkový list, sůl Na oleji zpěníme cibulku, zasypeme mletou paprikou a hladkou moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme koření a provaříme. Zelí povaříme v trošce vody, přidáme k jíšce, povaříme a vmícháme smetanu. Nakonec přidáme pokrájenou klobásu a prohřejeme.