HOVĚZÍ ROLÁDA 150g rýže, 100g řapíkatého celeru, 100g měkkého salámu, 1 svazek petrželky, 1 mrkev, 1 cibule, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce sterilované kukuřice, 2 lžíce nasekané petržele, sůl, mletý černý pepř, 800g zadního hovězího masa, olej na pečení, lžíce hladké mouky, voda Rýži uvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme okapat. Mrkev, celer a salám nakrájíme na kostičky, petrželku nasekáme. K rýži přidáme nakrájenou zeleninu, salám, okapaný hrášek s kukuřicí a petrželku, směs lehce osolíme a opepříme. Omyté maso osušíme, rozkrojíme na plát a naklepeme přes mikrotenovou fólii, osolíme a opepříme. Rozdělíme na něj rýžovou náplň, svineme do pevné rolády a převážeme nití. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a orestujeme v pekáči na rozehřátém oleji. Pak k ní dáme roládu a ze všech stran opečeme, přilijeme vodu, přiklopíme a dusíme v troubě asi hodinu na 180°C, doměkka. Podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Měkkou roládu vyndáme, výpek zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Z rolády odstraníme nitě a nakrájíme na plátky, ozdobíme bylinkami. KOLÁČ 200g listového těsta, 400g vařená rýže, 100g mladého špenátu. 1 velká mrkev, 2 lžíce černých oliv, 2-3 chilli papričky, 150g mozzarelly na pizzu, 2-3 vejce, lžíce vegety, 250g zakysané smetany, vejce na potření, hladká mouka na vál Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále, podle velikosti formy, na plát asi 3-4 mm silný. Opatrně ho přendáme do formy, těsto přitiskneme ke stranám a uděláme vyšší okraj. Vařenou rýži dáme do mísy. Špenát opláchneme, mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Chilli papričky bez semínek nasekáme nadrobno, olivy nakrájíme na kolečka a sýr nastrouháme. Zeleninu dáme k rýži, přidáme vejce, smetanu a polovinu nastrouhaného sýra, promícháme a ochutíme vegetou. Připravenou směsí naplníme těsto ve formě, povrch uhladíme a posypeme zbytkem sýra. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 25-30 minut na 190°C. Hotový koláč nakrájíme. ŽAMPIONY 16 větších žampionů, 2 šalotky, 2 lžíce oleje, 1 červená paprika, 1 velké rajče, lžíce vegety, 3 zelené chřesty, 50g sterilované sypané kukuřice, 200g vařené rýže, 80ml smetany, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, špetka koření adzika, špetka drceného pepře, salát, petrželka Z očištěných žampionů opatrně vykroutíme nožičky a nasekáme je nadrobno. Šalotku nakrájíme najemno a papriku, rajče a chřest na malé kostičky. V kastrolu, na rozpáleném oleji, nakrájenou zeleninu krátce orestujeme s nožičkami žampionů a okapanou kukuřicí. Pak přimícháme vařenou rýži a zalijeme smetanou, prohřejeme. Nakonec přidáme polovinu nastrouhaného parmazánu a dochutíme adzikou, pepřem a vegetou. Žampionové kloboučky naplníme ještě teplou rýžovou směsí a povrch posypeme zbytkem sýra. Naskládáme je do pekáčku a pečeme asi 10-15 minut na 180°C. Nakonec ozdobíme hlávkovým salátem nebo petrželkou. SALÁT 150g dlouhozrnné rýže, sůl, svazek jarní cibulky, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sezamového oleje, 300g mražené zeleniny Asie, 80ml vývaru, lžíce vinného octa, koriandr, voda Rýži dusíme doměkka, pak propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky, jarní cibulky nakrájíme na kolečka, česnek usekáme nadrobno a orestujeme ho na oleji. Přidáme cibulku, cibuli a zeleninovou směs, zalijeme vývarem a podusíme. Do měkké zeleniny zlehka zamícháme uvařenou rýži. Osolíme, zakapeme vinným octem a dozdobíme lístky koriandru.