Staňte se našimi fanoušky na:

Recepty ze Slovenska

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

MODRANSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ 100g slaniny, 800g zadního hovězího, 2 lžíce sádla, lžíce hl.mouky, 1 cibule, lžička ml. papriky, sůl, ml. pepř, 100ml vývaru, 200ml růžového vína, 100g brusinek (i kompotu), 100g hroznového vína Ze slaniny uděláme špalíček a necháme ho v chladničce ztuhnout. Do masa špikovacím nožem prořízneme po vláknech otvor, maso prošpikujeme ztuhlou slaninou, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Cibuli najemno nakrájíme, v kastrolu rozehřejeme sádlo a maso ze všech stran opečeme. Pak ho vyndáme a ve výpeku orestujeme cibuli. Zasypeme ji paprikou, zalijeme vývarem, a dáme zpátky maso, přilijeme víno. přiklopíme a dusíme v troubě asi 1,5 hodiny doměkka. Během dušení maso podléváme, měkké vyndáme a do omáčky přimícháme brusinky i hroznové víno, pak všechno ještě povaříme. Dovařenou omáčku osolíme a opepříme, maso nakrájíme na plátky a v omáčce dostatečně prohřejeme. Jako příloha se hodí brambory. ŠAMORÍNSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ 1kg vepřové pečeně, 200g švestek, 100g slaniny, sůl, ml. pepř, 2-3 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky šalvěje, 4 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 pomeranč, 400ml červeného vína, 800ml vývaru, 1 lžíce hl. mouky Do vepřové pečeně opatrně ostrým nožem vyřízneme do jejího středu kulatý otvor. Švestky nakrájíme na malé kousky, slaninu na nudličky, švestky a část slaniny smícháme. Směsí naplníme dutinu v pečeně, posolíme a opepříme, položíme na ně čerstvý tymián a šalvěj a převážeme provázkem. Cibuli a česnek nakrájíme na větší kousky. Připravené maso dáme do pekáčku a pokapeme pomerančovou šťávou, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zbytek slaniny. Podlijeme vínem, přiklopíme a pečeme asi 80 minut na 180°C. Při pečení maso podléváme vývarem a přeléváme šťávou. Ke konci pečení maso odklopíme a dopečeme dozlatova. PODTATRANSKÉ ŠPÍZY 800g vepřové kýty nebo krkovičky, 100g anglické slaniny, 400g vepřových jater, 2 cibule, sůl, ml. pepř, 2 lžíce oleje, lžíci hl. mouky Vepřové maso, slaninu a játra nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky. Všechno střídavě napichujeme na špejle nebo špízy. Špízy osolíme, opepříme a opečeme je na rozehřátém oleji nebo na sádle ze všech stran, pak je ještě v troubě pečeme asi 25 minut na 180°C. Upečené špízy vyndáme a výpek zaprášíme moukou, kterou pak orestujeme a trochu podlijeme vodou. Omáčku důkladně provaříme a nakonec ji ještě dosolíme a dopepříme. Hotové špízy na talíři přelijeme omáčkou a jako,přílohu můžeme dát zeleninu a pečivo.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!