Aténský ořechový koláč
60
18
38
1) Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí a mletým hřebíčkem. Přidáme špetku soli. 2) Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny. 3) Bílky vyšleháme v tuhý sníh. 4) Do máslové směsi postupně zapracujeme 1 lžičku kůry z citronu, moučnou směs, mleté ořechy (pár si jich necháme v celku na ozdobu) a řecký jogurt. 5) Těsto dáme do hlubšího plechu a pečeme na 180 °C asi 25 minut. 6) Mezitím smícháme 200 ml vody, kůru z poloviny citronu, med, cukr krystal a vše přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme ještě 2 minuty. 7) Hotovou buchtu propícháme na několika místech špejlí, přelijeme sirupem a ozdobíme ořechy. 8) Podáváme studené posypané moučkovým cukrem.