ŘÍZKY 1/2kg brambor, sůl, 1 vejce, 100g strouhaného sýra, mletý černý pepř, podle potřeby mouku, 4 vepřové řízky, olej na smažení Oloupané brambory nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme odstát. Po nějaké chvilce z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu. Do brambor vmícháme celé vejce a nastrouhaný sýr, můžeme ještě podle chuti přisolit (není to nutné, někdy je sýr dost slaný), zahustíme moukou (polohrubou nebo hladkou) na hodně husté těstíčko. Řízky rozklepeme, na několika místech nařízneme okraje, osolíme a opepříme podle chuti. Pak je obalíme v mouce (lepší je hladká). Z bramborové hmoty uděláme 4 placky, řízky do nich zabalíme a osmažíme je dozlatova. K řízkům se hodí salát. SALÁT 1 malá brukev, svazek ředkviček, malá okurka, 2 pírky, 2 rajčata, 1/2 šálku vody s citronovou šťávou, sůl, cukr, lžička oleje, petrželka nebo pažitka Oloupanou brukev a ředkvičky nakrouháme na nudličky, přidáme na nudličky nakrájenou okurku, na kolečka nakrájené pórky a na čtvrtky nakrájená rajčata. Marinádu uděláme z vody s citronem, solí, cukru a oleje. Nalijeme na salát a posypeme petrželkou, případně pažitkou.