Očištěné houby otřete vlhkou utěrkou a rozkrájejte. V kastrolu rozehřejte lžíci másla a houby na něm opékejte asi 10 minut, osolte a opepřete. Pinie opražte v pánvi nasucho dozlatova. Šalotku a česnek oloupejte a posekejte. Opraný tymián osuště a otrhejte lístky. V kastrolu rozheřejte zbytek másla a opečtena něm šalotku a česnek tak, aby získaly trochu barvu, přidejte rýži a za stálého míchání ji zesklovaťte, nakonec vmíchejte tymián. Rýži podlijte bílým vínem a tekutinu nechte vsáknout, pomalu přilévejte vývar, vždycky jen v takovém množství, aby rýže byla přikrytá. Za častého míchání duste asi 20 m inut. Rizoto by mělo být spíše krémové. Parmazán nastrouhejte, spolu s pečenými houbami vmíchejte do rýže a krátce prohřejte. Osolte a opepřete (kořením nemusíte moc šetřit) a nakonec na talíři posypte praženými piniemi a můžete ještě přizdobit čerstvým tymiánem.