Staňte se našimi fanoušky na:

Rodinné cukroví od babičky

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1 bílek
  • cukr krupice
  • cukr moučka
  • kypřicí prášek
  • hladká mouka
  • polohrubá mouka
  • amonium
  • tuk a mouka (na plech)
  • vejce
  • skořice, badyán, hřebíček, anýz, koriandr
  • zázvor
  • máslo
  • kakao
  • mandle
  • med
  • vlašské ořechy
  • citronová kůra

Pracovní postup:

  1. ZÁZVORKY 1: 300g polohrubé mouky, 250g cukru, 3 vejce, 20g másla, lžíce strouhaného zázvoru, špetka amonia - Na vál dáme mouku, cukr, čerstvý nastrouhaný zázvor a rozválené amonium, doprostřed uděláme důlek, do kterého dáme vejce a zaděláme těsto. Vyválíme asi 1/2 cm tlustou placku a vykrájíme zázvorky. Rozložíme je na vymazaný a moukou vysypaný plech, necháme do druhého dne uležet. Zázvorky pečeme v mírně vyhřáté troubě.
  2. VÁNOČNÍ PERNÍK: 1/4 kg medu, 1/4 kg mletých vlašských ořechů, 1/4 kg moučkového cukru, 10 dkg másla, 1/2 kg hladké mouky, 1 celé vejce, citronová kůra, lžíce kakaa, na špičku nože kypřícího prášku + mleté koření: skořice, badyán, hřebíček, anýz, koriandr - Vše zpracujeme v těsto a necháme v lednici 3-4 dny. POLEVA: bílek, 12dkg moučkového cukru, citronová šťáva - třeme vařečkou 45 minut.
  3. ROHLÍČKY: 30dkg mletých vlašských ořechů, 30dkg krupicového cukru, 3 velká vajíčka, 20 dkg nasekaných mandlí na obalení - Smíchat ořechy, cukr a vejce, vařit až k bodu varu. Nechat vychladnout a udělat rohlíčky, obalit v mandlích. Dát řídce na pečící papír (zvětší se 2x). Další den péct v otevřené troubě při 200°C.
  4. TŘÍSKY: 500g hl. mouky, 420g cukru, 6 celých vajec, 210g neloup. nakrájených mandlí, kůra z 1 citronu - Cukr a vejce mícháme asi 30 minut, přidáváme citronovou kůru, mouku a nakrájené mandle. Z těsta vytvarujeme dlouhé pásy, které pokládáme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme (sušíme) v troubě dorůžova při teplotě 170-175°C a ještě zatepla nakrájíme na tenké, úzké plátky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!