Staňte se našimi fanoušky na:

Rolované růžičky - návod na modelování pro začátečníky

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • modelovací hmota, fondán nebo marcipán, podle potřeby
  • potravinářské barvy (podle potřeby)

Pracovní postup:

Z nepříliš silných plátků hmoty nařežeme podle pravítka nebo rádýlkem, větší počet stejně širokých proužků, seřízneme je na jednotnou délku (záleží na průměru růžiček) a jeden z konců založíme. Od přeloženého konce každý proužek ukazovákem směrem od sebe zarolujeme, vznikne nám tak "zanořený" střed. Váleček rolujeme tak, aby z něj střed stále kónicky mírně vystupoval. Spirála s odstupy tak bude vidět. Ze srolovaného válečku odstřihneme základnu, tedy založený konec původního proužku, Přestřižením se sice váleček se spirálkou trošku zdeformuje, ale prsty ho snadno dotvarujeme. Na přestřiženou (rovnou) základnu postavené růžičky by měly mít stejnou výšku, spirálku bychom měli při konci rolování trochu přimáčknout. Při tvarování zelených lístků vycházíme z vykrojených drobných koleček - z každého vypíchneme 2 kousky ve tvaru elipsy a každou elipsu vytvarujeme podélně mezi dvěma prsty do podoby malé roličky, s doširoka otevřenými konci. Střed lehce stiskneme. Každou roličku uprostřed přestřihneme a získáme tak 2 lístky. Přestřižený konec mezi prsty stlačíme a seštípneme kolmo k ploše zeleného lístku. Takto upravené lístečky naaranžujeme s růžičkami na dort. Další možnost modelování (viz růžička na mufině): Drobné středy růžiček spirálovitě stočené z pásků, obložíme po obvodu postupně dalšími jen přeloženými proužky (po vzoru okvětních lístků). Základnu takto složeného květu nakonec zastřihneme rovně nůžkami.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Fíííra |4. června 2016
ok, ty možná svedu Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!