ZÁVIN 250g hladké mouky, sůl, 2 žloutky, 120ml vody, lžíci jablečného octa, 50g másla na potření Na náplň: 200ml mléka, 50ml rumu, 150g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250g mletého máku, 80g vlašských ořechů Mouku smícháme se špetkou soli. Přidáme žloutky, vodu, ocet a propracujeme na hladké těsto. Zakryjeme fólií a necháme asi 30 minut odpočinout. Mléko svaříme s krupicovým i vanilkovým . cukrem a mletým mákem. Necháme vychladnout a ochutíme rumem, ořechy nasekáme nahrubo. Těsto rozválíme na tenký plát a necháme 10 minut odpočinout. Plát přendáme na lehce pomoučenou utěrku a hřbetem ruky ho vytáhneme dotenka. Pak potřeme rozpuštěným máslem, rozetřeme makovou náplň a posypeme ořechy.Utěrkou stočíme těsto do závinu, okraje k sobě přitiskneme, závin dáme na plech a potřeme rozehřátým máslem. Pečeme asi 45 minut na 180°C. Po upečení několikrát potřeme máslem a po vychladnutí pocukrujeme. ČAJ 1 a 1/3 hrnku vody, 6 sáčků černého čaje, 1 rozdrcená skořice, 3 celé hřebíčky, 1/3 hrnku cukru, 1 a 1/3 hrnku brusinkového džusu, 1 hrnek burgundského vína, řezy hrušky, pomeranče nebo jablíčka V kastrolu uvaříme vodu, přidáme čaj a koření. Přikryjeme a necháme odstát 85 minut. Zcedíme, přidáme cukr a brusinkový džus, rozmícháme a ohřejeme. Šálky ozdobíme ovocnými řízky.