Z kapří hlavy (odřezků, ocasu) si připravíme vývar - zalijeme hlavu vodou, přidáme celou cibuli, bobkový list, sůl a lžičku sladké papriky. Vaříme velmi pozvolna cca 1-1,5 hodiny. Pak přecedíme a do vývaru propasírujeme použité maso. Kapra očištěného od šupin, bez hlavy a ocasu naporcujeme na "podkovy" - plátky asi 2 cm široké. V hrnci rozpustíme trochu másla a krátce na něm orestujeme rajčatový protlak a 2 lžičky lahůdkové papriky, zalijeme připraveným vývarem, uvedeme do varu, přidáme porce kapra a pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Téměř nemícháme, aby se porce masa nerozpadly (servírují se vcelku ponořené do polévky, riziko rozpadnutí snížíme přidáním 1 dcl bílého vína). Na konec přidáme lžičku citronové šťávy a dochutíme pálivou paprikou a solí. Polévku můžeme ještě na talíři ozdobit a zjemnit a zjemnit lžící zakysané smetany (ve vařící vodě by se srazila).