OKURKOVÁ OMÁČKA Z másla připravíme světlou jíšku, pak přilijeme studené mléko, osolíme a ochutíme. Pokud je řídká zahustíme zátřepkou. Nakonec podusíme na másle čerstvé oloupané a najemno nakrájené okurky, přidáme trochu octa a ještě chvíli povaříme. ČESNEKOVÁ OMÁČKA Světlou jíšku zředíme polévkou a povaříme, pak zamícháme do omáčky se solí utřený česnek a utlučený pepř. Stejně připravíme i omáčku pórkovou, kde přidáme nasekaný pórek. KOPROVÁ OMÁČKA Ve 1/4 litru studené smetany umícháme 3dkg mouky a sůl. To vlijeme do 3/8l vařícího mléka a mícháme na mírném ohni, až zhoustne. Omáčku okyselíme 2 lžícemi octa, přimícháme opraný a nasekaný kopr, sůl, cukr a 1 žloutek. MLÉČNÁ POLÉVKA Dáme vařit 1/3 osolené vody, do které přidáme asi 2 lžíce rýže. Až je rýže měkká, přilijeme 2/3 mléka, přisolíme, přidáme trochu domácích nudlí a necháme povařit. Hlídáme. aby nepřekypěla a do hotové přidáme trochu másla.