RÝŽE S POMERANČI 500g dlouhozrné rýže, 100g rozinek, 4 pomeranče, šťáva z 1 pomeranče, 100g másla, lžička kari, kardamom, kurkuma, 100g loupaných mandlí Uvařenou rýži v osolené vodě, slijeme, zchladíme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Rozinky necháme asi 1/2 hodiny bobtnat ve vlažné vodě smíchané s pomerančovou šťávou. Přebytečnou vodu pak z měkkých rozinek slijeme a scedíme. Oloupané pomeranče rozdělíme na poloviny a ze středů vyndáme bílá vlákna. Na rozehřátém másle opečeme rýži, přilijme pomerančovou šťávu a trochu podusíme, ochutíme kari kořením, kardamonem a kurkumou, podle chuti osolíme. Vmícháme rozinky a nakrájené pomeranče, pak přidáme nudličky nasucho pražených mandlí. Kari rýži můžeme mandlemi ještě posypat. RÝŽE S LIMETKOU 350g dlouhozrnné rýže, rostlinný olej, špetka hořčičných semínek, celá skořice, máslo, kurkuma, chilli, kari, drcený kmín, citronový pepř, 1-2 limetky a 125 ml limetkové šťávy, petrželka Na pánvi nahřejeme olej a opečeme hořčičná semínka, chvíli počkáme než změní barvu nebo popraskají, pořád je mícháme, aby se nepřipálila (zhořkla by). Přidáme kmín, kari, kurkumu a skořici, mícháme 3 minuty, přidáme propláchnutou rýži a zalijeme horkou osolenou vodou. Podle chuti můžeme ještě přidat sůl a žampiony, přivedeme k varu. Po 15ti minutách vyndáme skořici, rýži zalijeme limetkovou šťávou a rozpustíme v ní plátek másla, prohřejeme asi 3 minuty. Rýži ozdobíme plátky limetek a posypeme bylinkami, pro ostřejší chuť použijeme citronový pepř.