Náplň: dřeň z 1 vanilkového lusku, 300g uvařené rýže, 4 lžíce cukru krupice, 350 - 400 ml mléka, 4 vejce, 150g zakysané smetany, 50g opraných rozinek, kůra z 1/2 citronu, 500 g jablek, šťáva z 1/2 citronu, 80g meruňkové marmelády Mouku prosejeme do mísy, přisypeme cukr, sůl, přidáme máslo nakrájené na kousky a vejce. Zaděláme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 45 minut do chladničky. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme dno i boky formy do výše cca 2 cm. Korpus překryjeme pečícím papírem a rovnoměrně posypeme suchým hrachem nebo fazolemi. Vložíme do trouby a pečeme při 180°C 15 minut. Vanilkovou dřeň, rýži a cukr zalijeme mlékem, za stálého míchání přivedeme k varu, teplotu zmírníme a pod poklicí krátce vaříme. Hmotu necháme částečně vychladnout. Vmícháme do ní vejce rozšlehané se zakysanou smetanou, přisypeme rozinky a citronovou kůru. Z předpečeného koláče sejmeme papír s luštěninami a rozetřeme na něj mléčnou rýži. Poklademe plátky jablek, která potřeme citronovou šťávou a vložíme zpět do trouby. Pečeme při 170°C asi 40 minut. Marmeládu promícháme s lžící vody a zahřejeme ji. Přibližně po 25 minutách pečení potřeme koláč horkou marmeládou a dopečeme.