Samozřejmě je domácí rýžový nákyp oproti nákypu ze školní jídelny o moc lepší, neboť tam nemají ty možnosti a normy jsou neúprosné. Rýži je lepší uvařit o den dříve, aby byla studená nebo ji zchladit ve studené lázni. Vařte podle návodu v trochu osolené vodě s kouskem tuku nebo olivovým olejem. Naše babičky ji vařily v mléce v kameňáku na kraji plotny. Já jsem to vzdala, když jsem vyhodila neumytelný hrnec se zbytky černé rýže. Holt plyn není plotna. Uvařenou rýži promíchejte, aby se neslepila a vmíchejte ořechy. Aromatické ovoce je dobré kombinovat s méně aromatickým. Oloupaná jablka či hrušky nastrouhat na plátky, švestky, meruňky na půlky, jahody celé. Do šlehací mísy dáme vejce, cukr, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme změklé máslo a sušené mléko a šleháme zkraje na 1. stupeň, než se hmota spojí, a pak na nejvyšší stupeň. Pokud by se náhodou stalo, že se krém srazí, nevadí, ponořte mísu do horké lázně, míchejte, pak šlehejte, až se krém opět spojí. Vmíchejte do zchladlé rýže s ořechy. Do vymazaného pekáče rozetřete 1/3 hmoty, na ni přijde silnější vrstva jablek nebo hrušek, další 1/3 hmoty a hustě naskládat švestky nebo jiný aromatický druh ovoce.Zbytek hmoty tvoří poslední vrstvu. Rozehřátá trouba na 180°C, péci do zlatava asi 60 minut. Co zbude, dát do lednice, neboť je to úžasná snídaně.