BRUSCHETTA S RAJČATY 2 čerstvá rajčata, snítka bazalky, sůl, čerstvě namletý pepř, olivový olej, bylinkový ocet, plátky veky asi 1 cm silné Veka je nejlepší rozpečená na grilu, ale stačí i na pánvi. Rajčata nasekáme, smícháme s tenkými plátky česneku, octem a zakápneme olejem, stejně jako připravené veky. Směs osolíme, opepříme a naklademe na veky (bruschetty). LINGUINE S RAJČATY 500g nasekaných rajčat, 150g vypeckovaných oliv, 2 stroužky česneku, lžíce červeného vína, ocet, trocha čerstvé bazalky a majoránky, 10 lžic olivového oleje, pepř, 400g linguine, sůl Nasekaná rajčata z konzervy ve velkém hrnci ručně promícháme s octem, olivami a nasekaným česnekem. Bazalku a majoránku natrháme a přidáme do hrnce, promícháme a necháme 10 minut odstát. Uvaříme těstoviny ve slané vodě podle návodu, aby byly al dente. Pak slijeme, necháme okapat a přidáme do připravené omáčky. Všechno pořádně, ale jemně promícháme, podle potřeby dosolíme a dopepříme. PIZZA S RAJČATY 300ml vody, 1 lžička cukru, 7g sušeného droždí, 1/2kg hl. mouky, lžička hrubé soli, 2 lžíce rajského protlaku, stroužek česneku, lžíce olivového oleje, 200g riccoty, 1 žloutek, sůl, ml. pepř, 300g rajčat, 2 snítky bazalky, lžíce balsamico octa Vodu lehce ohřejeme a vlijeme do misky, rozmícháme v ní cukr, droždí a necháme asi 10 minut nabobtnat. Během této doby směs ještě občas promícháme. Na vál prosijeme mouku a smícháme ji se solí. Uprostřed uděláme důlek a přiléváme postupně vodu s droždím. Kvásek zapracujeme a pak vypracujeme hladké těsto. Necháme ho 10 minut odpočinout a rozdělíme na 2 díly. Rozválíme nebo rukama roztáhneme tak, aby vznikly tenké placky. Přendáme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 5 minut kynout. Smícháme rajský protlak s prolisovaným česnekem a olejem a tímto základem potřeme pizzu. Riccotu smícháme se žloutkem, špetkou soli a pepřem, rozetřeme na pizzu s protlakem a pečeme asi 10 minut na 200°C. Rajčata nakrájíme na kolečka, promícháme je s bazalkou a balsamico octem, nakonec je naskládáme na horkou pizzu.