Staňte se našimi fanoušky na:

Sachrtorte

Autor receptu: Morgaina (34 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Korpus: • 130 g nejlepší kvality hořké čokolády na drobno posekané • 135 g másla pokojové teploty • 70 g moučkového cukru • 6 velkých vajec pokojové teploty rozdělené na bílky a žloutky • 1 lžička vanilkového extraktu • 50 g jemného krystalového cukru • 145 g polohrubé mouky V ohnivzdorné misce rozpustíme čokoládu nad velice horkou vodou, ale tu nevařit. Odstavit misku a za stálého míchání nechat čokoládu zchladnout. V míse našlehat máslo dohladka. Potom opatrně do něj zašlehat moučkový cukr a vše našlehat do světla a lehka. Zašlehat dovnitř žloutky jeden po druhém. Stěrkou stírat stěny mísy. Nakonec dovnitř zamíchat čokoládu a vanilkový extrakt. V čisté míse vytřené citronem našlehat bílky společně s krystalovým cukrem do hladkých měkkých lesklých kopečků. Pozor bílky nepřešlehat. Asi 1/4 našlehaných bílků vložit do čokoládové směsi a tím ji nadlehčit. Potom dovnitř lehce vložit zbytek bílků. Kousky bílků mohou být viditelné. Polovinu mouky přesít na čokoládovou směs a opět ji zlehka vložit dovnitř. Pokračovat s druhou polovinou mouky. Dávat pozor, aby směs zůstala lehká a bílky nesplaskly. Mřížku v troubě umístit doprostřed. Předehřát troubu na 200°C. lehce vymastit máslem dortovou formu asi 23 cm v průměru. Potom vystřihnout z pečícího papíru kruh velikosti dna formy a vložit ho dovnitř. Papír taktéž pomastit. Nakonec celou formu poprášit moukou a její přebytek vyklepnout. Hmotu stejnoměrně rozetřít do připravené formy a upéct ji asi po 45 minut, až zapíchnutá špejle doprostřed korpusu je po vyjmutí čistá. Korpus se uprostřed nafoukne. Přendat jej na mřížku, sloupnout papír a obrátit jej tak jak se pekl, nafouknutou částí nahoru. Nechat ho úplně vychladnout na mřížce. Jak dát dort dohromady? Pomocí dlouhého ozubeného nože korpus horizontálně rozříznout. Zarovnat také vrch korpusu tak, aby byl rovný. Glazura: • 300 ml dobré meruňkové marmelády • 2 lžíce rumu (Stroh, nebo dobrého tuzemského) V malém kastrolku na středním ohni přivést marmeládu a rum do varu. Často zamíchat. Vařit tak dlouho, až poslední kapky na vařečce se stanou velice lepkavé a nechtějí odkápnout, což potrvá asi 2 – 3 minuty. Propasírovat do malé misky a glazuru použít teplou. Položit jednu půlku na kus kulaté lepenky a potřít ji připravenou marmeládovou glazůrou. Nahoru přiklopit druhou půlku korpusu a potřít celý vrch i strany marmeládovou glazůrou. Korpus položit na mřížku nad pečícím papírem vyloženým plechem a nechat korpus pořádně vystydnout a glazuru zaschnout. Poleva: • 170 g kvalitní sladkohořké čokolády na hrubo posekané • cukr Rozpustíme čokoládu (170g) spolu s cukrem (kolik záleží na vás) a ještě teplou všechnu polevu nalijeme nahoru na korpus a je-li nutné tak ji uhladíme dlouhou cukrářskou špachtlí . Povrch celého korpusu musí být pokrytý polevou. Jsou-li někde malá místa bez polevy, tak tam nanéseme trochu stékající polevy pomocí špachtle. Nechat polevu skoro zaschnout a potom dort přenést na servírovací mísu. Vložit do chladničky a polevu nechat úplně ztuhnout. Vyjmout dort z chladničky asi 1 hodinu před podáváním. Nakrájet dort pomocí nože namočeného do horké vody a rychle osušeného. Dílky poskládat na talířky a vedle nich položit trochu oslazené šlehačky

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Vlastik |6. prosince 2013
Super 1* Odpovědět
Vlastik |6. prosince 2013
Super 1* Odpovědět
Lucie Dubská |16. srpna 2013
super Odpovědět
Lucie Dubská |16. srpna 2013
vypada to dobre Odpovědět
Lucie Dubská |16. srpna 2013
mnamka Odpovědět
jola |8. května 2013
máme rádi Odpovědět
xxPPxx |5. května 2013
parada Odpovědět
Morgaina |18. března 2013
není, ale vypal skoro stejně, nijak jsem jej nezdobila a podávala se šlehačkou Odpovědět
Iness |4. března 2013
Pěkné, ale fotka si nebude Tvoje viď? Odpovědět
kote19 |26. února 2013
zajímavý recept Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!