1. Nejdřív si předehřejeme troubu na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem a na něj položíme plátky slaniny a každý natřeme javorovým sirupem. Pečeme je čtvrt hodiny dozlatova, necháme vystydnout a pak je rozdrobíme do misky. 2. Nakrájíme bagetu na tenké plátky a necháme je v troubě zapéct dokřupava. Ještě teplé je potřeme stroužkem česneku. 3. Do mixéru rozklepneme syrové vejce, přidáme ančovičky, worcesterskou omáčku, hořčici a citronovou šťávu. Pustíme mixér a za chvíli začneme pomalu přilévat olej. Dresink bude pěkně hladký. Kdyby se vám zdál moc hustý, přidejte trochu vody. 4. Římský salát omyjeme, osušíme a natrháme do mísy. Přidáme slaninu a promícháme s dresinkem; případně podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec salát ozdobíme rozpůleným vejcem, opečenými bagetami a posypeme parmazánem.