Tortellini uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Cuketu nařežeme na plátky, žampiony rozpůlíme. Cibuli nakrájíme na měsíčky. Těstoviny slijeme, ihned je prudce zchladíme, necháme okapat a vychladnout.
Na pánvi ohřejeme čtyři lžíce oleje a opečeme na něm cuketu. Vložíme houby i rajčata a rovněž je orestujeme. Na závěr přidáme cibuli a sušené bylinky a vše podusíme. Zeleninovou směs nakonec osolíme a opepříme.
Ohřejeme vývar. Necháme rozpustit cukr, promícháme ho s vývarem. Přidáme ocet, vše přivedeme k varu a dvě minuty povaříme při mírné teplotě. Naložená rajčata necháme okapat, olej zachytíme. Rajčata nakrájíme na kousky a spolu se třemi lžícemi zachyceného oleje je přidáme do horké marinády. Tu dochutíme solí a pepřem a zašleháme do ní zbylé tři lžíce oleje.
Těstoviny smícháme s marinádou a zeleninou. Piniová semínka opražíme, mozzarellu nakrájíme na kostičky. Několik lístků bazalky si odložíme na ozdobení, zbylou natrháme. Spolu s piniovými jádry a mozzarellu je přidáme do salátu, který případně ještě jakkoli dochutíme.