Na 4 porce: 4 listy kadeřavého salátu, 150g čerstvých žampionů, 150g uzeného lososa, 50g oliv, 2 lžičky nakládaného celého pepře v oleji Zálivka: 3 lžíce ořechového oleje, 2 lžíce balzámového octa, 1 lžička kremžské hořčice, čerstvě mletý pepř, sůl, 1 citron Listy kadeřavého salátu omyjeme a osušíme. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Olivy překrojíme na 2 poloviny a filety uzeného lososa nakrájíme na proužky. Vše rozdělíme a úhledně naskládáme na 4 připravené talířky, posypeme celým nakládaným pepřem a pokapeme zálivkou. Ořechový olej, balzámový ocet, lžičku kremžské hořčice mletý, pepř a sůl vložíme do hrnku a vidličkou důkladně rozšleháme, až vznikne spojená zálivka. Hotový salát před podáváním necháme v lednici vychladit a nakonec jej ozdobíme plátky citronu. Pokud nemáme chuť na syrové žampiony, použijeme nakládané. Salát bude i tak dobrý.