Čtvrtky zelí bez košťálu a silných žeber nakrájíme na větší čtverečky. Vsypeme je do vařící osolené vody a necháme 2 až 3 minuty povařit. Pak vodu slijeme a zelí přendáme do mísy. Horké zelí ještě trochu přisolíme, přidáme zázvor, cukr a ocet. Směs promícháme a přidáme pálivý olej. Pokud ho nemáte hotový, zahřejte 1/2 dl slunečnicového oleje asi na 70 stupňů, oheň vypněte a do horkého oleje nasypte pálivou papriku nebo sušené a rozdrcené chilli papričky. Ale pozor, olej nesmí být ani příliš horký, ani vlažný. Ve vařícím oleji by paprika zčernala a vlažný by nepřijal její palčivou chuť. Pánev s ochuceným olejem nakloníme a obsah necháme ustát. Pevné kousky zůstanou na dně, takže na salát nalijeme jen čistý olej. Pak přidáme sladkokyselé houby několikrát propláchnuté teplou vodou, žampiony a červenou kapii nakrájenou na kostičky.