Očištěnou řepu vaříme v páře 20-25 minut, dokud nezměkne. Poté ji oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1/2 cm. V kastrolu přivedeme k varu ocet, citronovou kůru, šťávu a cukr a na mírném ohni vše vaříme 3 minuty. Přidáme řepu a důkladně promícháme. Vaříme další 2 minuty. Řepu pak přemístíme do skleněné mísy. Přidáme tymián, bobkový list, stroužky česneku a cibuli. Vodu v kastrolu vaříme tak dlouho, až se odpaří na objem jednoho šálku. Řepu ji přelijeme a důkladně promícháme. Nacháme vyhcladnout, zakryjeme pokličkou a necháme 3-14 dnů uležet v chladničce. Řepu vyjmeme z chladničky 15 minut před podáváním. Odstraníme česnek, bobkový list a tymián a osolíme a opepříme. Omyjeme a osušíme čekanku a rozebereme ji na jednotlivé listy. Ty rozložíme na talíře, navrch dáme řepu a cibuli. Salát přelijeme tekutinou z řepy, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme pažitkou.