Uzené filety si raději koupíme již upravené - t.zn. bez kůže. V opačném případě musíme kůži naříznout a stáhnout. Pak sledě po délce překrojíme, do části filetů zabalíme olivy a upevníme je párátkem, zbytek nakrájíme na kousky. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky jako rybu. Okurku oloupeme a nakrájíme na dílky, jablka před rozkrájením loupat nemusíme. Cibuli nasekáme na kolečka, kousky ryby, jablko a zeleninu promícháme a necháme vychladit. Mezitím si připravíme dresink - spojíme majolku se zakysanou smetanou, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše dobře promícháme. Podáváme na míse vyložené listy hlávkového salátu; zalijeme dresinkem, ozdobíme roličkami ze sledě a oliv. Nakonec vše posypeme nasekanými lístky petržele nebo celeru.