Plátky lehce oschlého toastového chleba potřeme česnekem a nakrájíme na menší kostičky. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Krutonky pečeme asi 7 minut, dokud krásně nezezlátnou. Máslo rozpustíme,přidáme k němu hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Za neustálého míchání ji zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme bobkový list,trochu osolíme a necháme dobře provařit. Hlávkový salát důkladně očistíme, opereme a natrháme na větší kusy. Salát společně s nasekaným čerstvým koprem vhodíme do horké polévky a cca 2 minuty povaříme. Hotovou polévku nalijeme do misek (talířů), přidáme česnekové krutony a kopeček zakysané smetany. Salátovou polévku dozdobíme koprem, zelenou petrželkou a podáváme.