Míchaný rýžový: 300g uvařené rýže, 4 vejce natvrdo, 150g čedaru, 8 cherry rajčat, 1 žlutá paprika, hrst černých oliv, svazek zelené petrželky, jednoduchá zálivka Rýži po uvaření propláchneme studenou vodou, necháme okapat a dáme do mísy. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, papriku na malé kousky, sýr na kostičky, olivy na kolečka, petržel nasekáme a všechno přidáme k rýži. Přilijeme jednoduchou zálivku, promícháme a ozdobíme kolečky vajec. Tuňákový s bylinkami: 4 vejce natvrdo, 200g tuňáka v oleji, 1 žlutá a 1 červená paprika, 1 bílá a 1 červená cibule, svazek zelené petrželky, hrst čerstvých bazalkových lístků, hrst oliv, jednoduchá zálivka Papriky nakrájíme na malé kousky, cibule na kroužky, petržel nasekáme, bazalku natrháme a všechno dáme do mísy. Z tuňáka slijeme olej a kousky ryby přidáme do mísy. Přilijeme zálivku, jemně promícháme a ozdobíme čtvrtkami vařených vajec a olivami. Fenyklový: 2 svazky ředkviček, 2 fenykly, 1 hlávka čekanky, 2 rohlíky, jednoduchá zálivka Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na grilu dozlatova. Ředkvičky nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Fenykl očistíme a nakrájíme na menší kousky, čekanku natrháme a všechno přidáme k ředkvičkám. Přilijeme jednoduchou zálivku a zlehka promícháme. Dijonský: 1 hlávka římského salátu, 100g čedaru 4 vejce natvrdo, 2 svazky ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, 5 filátek ančoviček, 1-2 lžíce dujonské hořčice, jednoduchá zálivka Ředkvičky a cibulku nakrájíme na menší kousky, ančovičky rozpůlíme a sýr nakrájíme na kostičky. Všechno promícháme s jednoduchou zálivkou, do které jsme vmíchali dijonskou hořčici. Při přípravě jednoduché zálivky šetříme solí, protože ančovičky jsou hodně slané. Hotový salát poklademe na listy římského salátu a každou porci obložíme půlkami vařených vajec. Recept na jednoduchou zálivku najdete v mých receptech pod názvem "Lahodné zálivky na saláty"