Šalvěj krátce opláchněte pod studenou vodou a papírovou utěrkou opatrně osušte. Pak otrhejte lístky a najemno je nakrájejte. Pokud používáte sušenou šalvěj (potřebujeme 5g), roztlučte ji v hmoždíři na prášek. Cukr nasypte do malého hrnce a za stálého míchání na mírném ohni pomalu rozpusťte. Pokračujte v míchání, až cukr mírně zhnědne. Pak do cukru přimíchejte šalvěj. (POZOR - díky vodě obsažené v čerstvé šalvěji začne hmota syčet, bublat a prskat do výšky). Sundejte hrnec z plotny a vařečkou nanášejte na plech s pečícím papírem porce cukrovo-šalvějové hmoty - hmota je velice horká. Hromádky můžete tvarovat až hmota trochu zchladne. Pomáhají při bolestech v krku, šalvějový bonbon vycucejte několikrát denně. V uzavřené nádobě vydrží bonbony aspoň rok.