Vlažné mléko smícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, uděláme do ní důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme změklé máslo a špetku soli, přilijeme vzešlý kvásek a vše dobře promícháme, až vznikne hladké těsto, ve kterém nejsou žmolky.
Připravené těsto ihned přeložíme na vál poprášený hladkou moukou a pomocí válečku ho rozválíme na slabší plát, který nakrájíme ostrým nožem na stejně velké čtverečky.
Hrubou mouku s cukrem a nasekaným máslem prohněteme a rozdrobíme na žmolenku, kterou necháme vychladit.
Náplň vytvoříme tak, že změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ochutíme vanilkou a citronovou kůrou.
Na čtverečky těsta rozdělíme lžičkou tvarohovou nádivku a různé ovoce. Cípy těsta nad náplní spojíme k sobě, šátečky rozložíme na plech s papírem na pečení, každý ozdobíme mandlí a drobenkou a pečeme asi 30 minut při 180 °C.
Ještě teplé šátečky obalíme v moučkovém cukru.
Něco navíc:
Místo mandlí můžete šátečky ozdobit lískovými nebo vlašskými ořechy. Máte-li rádi strouhaný kokos, posypte šátečky drobenkou smíchanou s malou hrstí kokosu.