Staňte se našimi fanoušky na:

Segedínský (Székelský) guláš

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
48× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • ocet
  • sůl
  • špetka kmínu
  • hrst kopru
  • špetka tymiánu (sušený)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 50 g sádla
  • 100 g slaniny
  • 800-1000 g vepřové plece nebo bůčku
  • 600 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 1/2 - 1 feferonka
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky (mleté)
  • 1 dl mléka
  • 1 zakysaná smetana

Pracovní postup:

Na rozehřátém sádle osmahneme na kostičky nakrájenou slaninku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dosklovita, přidáme maso nakrájené na větší kousky 4 krát 4 cm, utřený česnek, mletou papriku, kmín, feferonku,zamícháme a dusíme ve vlastní šťávě-později podlijeme trochou horké vody V polovině vaření přidáme pokrájené kysané zelí a dodusíme. Přidáme špetku tymiánu. V nádobce si rozmícháme smetanu s trochou mléka a spolu s hl.moukou rozkverdláme. Přilijeme k masu a a povaříme.Podle potřeby dosolíme, opepříme a přidáme nakrájený kopr(když dávám kopr, nedávám tymián a naopak).Můžeme přikyselit octem.Podáváme s houskovým knedlíkem, nebo šťouchanými brambory. POZNÁMKA:Tento guláš se v originále jmenuje Székelský(čti-Sékéjský), protože ho (podle historických pramenů) vymyslel Jozsef Székely, když přišel do své oblíbené hospůdky a k jídlu už nic nebylo, jenom zbytek perkeltu a vařeného kysaného zelí.Tak vše smíchal, přidal smetanu s moukou a oblíbený guláš byl na světe. Původně se jedl s bramborem. To jen tak pro zajímavost :-)))

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

miri3 |7. března 2013
máme rádi Odpovědět
Jirinaja |27. února 2013
hned bych si ho dala Odpovědět
ZD|21. září 2015
Podle fotky jsem okamžitě dostala chuť, hned o víkendu uvařím, jen místo bůčku dám přednost té pleci :). Mimochodem, u nás doma se segedín nezjemňuje smetanou, už jsem ale na více místech četla, že smetanu ano, tak to na tom vašem receptu vyzkouším. Díky Odpovědět
barus.krumbholzova|4. května 2014
super Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!