Srbské tajemství
100
0
0
Vyvrhnuté a očištěné selátko zevnitř natřeme solí a zvenčí slanou vodou a necháme asi 1 hodinu odležet. Do pekáče položíme napříč dvě dřívka, potřeme je sádlem a na spodek nalijeme na prst vařící vody. Na dřívka položíme břichem selátko a kůži mu potřeme citrónovou šťávou. Pečeme v předehřáté troubě na 220˚C asi dvě hodiny. Během pečení selátko potíráme vypečenou šťávou a občas také sádlem nebo rozehřátou slaninou. Aby získalo lepší barvu, přemázneme je občas také peroutkou namočenou v pivu. Pečené sele prořízneme na krku, aby z něho vyšla pára, a pak jej nakrájíme na porce. Podáváme buď teplé s hlávkovým salátem, anebo studené s citrónem a různými kyselými salátovými přílohami.