Sele dobře očistíme, osušíme, uvnitř potřeme citrónovou šťávou, osolíme a okořeníme. Do břišní dutiny vložíme kousek veky (neboje můžeme plnit nádivkou), kůži na břišní dutině sešijeme, přední nohy přivážeme k trupu. Sele napíchneme na silný rožeň nebo větev, zadní nožky připevníme k rožni. Sele upevníme k rožni drátem nebo pevným provázkem, aby se neprotáčelo, Kůži na krku, plecích a kýtách propíchneme silnou jehlou, vyčnívající části (ouška, ocásek a přední nohy pokryjeme několika vrstvami alobalu a omotáním pevnou nití upevníme k seleti. Ze selete vyřízneme jazyk a vypíchneme oči, do rypáčku vložíme kousek zmačkaného alobalu. Sele můžeme nechat několik hodin proležet, před přípravou je potřeme směsí rozehřátého másla a oleje, rožeň (větev) položíme na 2 vidlice z větví a za častého otáčení je opékáme 3-3 1/2 hodiny nad žhavým popelem nebo nad rozžhaveným dřevěným uhlím. Při opékání potíráme sele pivem a olejem s máslem, na povrchu je solíme uprostřed grilovací doby. Při dopékání odstraníme alobal. Měkké sele sejmeme z vidlic, necháme stát asi 10 minut, pak odstraníme rožeň a nitě, do rypáčku vložíme jablko a snítek petrželky, do očních důlků rajčata. Sele podáváme na velké míse nebo podnosu s pečivem, hořčicí, strouhaným křenem a zeleninovým salátem. Různé části selete mají různou dobu pečení - nejdříve je upečený bůček, potom hřbet, potom plec a nejdéle se pečou kýty. Upečené části můžeme při pečení odkrájet a podat postupně stolovníkům, kýty budeme muset grilovat déle.