TĚSTO
500 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 60 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 80 g másla nebo Hery, špetka soli, 30 g droždí, 250 ml mléka, lžička citronové kůry.
Do trochy vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutek, zbytek cukru, sůl, vlahý tuk, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Těsto můžeme též udělat v domácí pekárně.
Vykynuté těsto rozválíme na placku a pomocí hrnku vykrajujeme kulaté tvary koláčků. Koláčky vložíme na plech vyložený pečícím papírem, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a plníme je tvarohovou a povidlovou nádivkou. Můžeme přizdobit rozinkami nebo mandlemi.
Necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a pak vložíme do trouby. Pečeme při 180°C asi 15-20 minut.
TVAROHOVÁ NÁDIVKA
250 g tvarohu, 50 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 žloutek, 1 bílek, 50 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka.
Máslo utřeme se žloutkem do pěny, přidáme vanilkový a moučkový cukr, tvaroh, mléko a citronovou kůru. Vše ušleháme a zlehka vmícháme z bílku ušlehaný tuhý sníh.
POVIDLOVÁ NÁDIVKA
1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžíce rumu, 200 g švestkových povidel, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citronové kůry.
Povidla rozvaříme s troškou vody. Přidáme rum, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru a promícháme. Necháme chvíli vychladnout.