SILVESTROVSKÁ VEPŘOVÁ ROLÁDA:
2 a 1/2 kg vepřové krkovice bez kosti, sůl, pepř, kmín, mletá pálivá paprika, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 100g sádla -
Očištěnou krkovičku seřízneme tak, aby vznikl plát, který rozklepeme. Kraje seřízneme, aby z masa byl obdélník, oříznuté maso s cibulí a česnekem nahrubo nasekáme, osolíme, okořeníme, přidáme vejce a mouku. Náplň promícháme, plát osolíme, potřeme nádivkou srolujeme, zašijeme nebo převážeme nití. Doprostřed pekáčku urovnáme kosti z krkovičky, přes ně položíme roládu, kterou přelijeme sádlem a pečeme asi 2,5 hodiny v mírně vyhřáté troubě. Při pečení přeléváme sádlem. Hotovou roládu zbavíme nití, necháme vychladnout a nakrájíme.
OLIVOVÝ CHLÉB: 1/3 hrnku mléka, 1/2 lžičky cukru, necelá kostka droždí, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 5 lžic olivového oleje, olivy s papričkami a vypeckované - Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, vmícháme 3 lžíce mouky, rozdrobíme do něj droždí a v teple necháme vzejít kvásek. V míse smícháme zbytek mouky se solí, tymiánem, přilijeme 2/3 hrnku vlažné vody, přidáme kvásek, olej a všechno zpracujeme na hladké řidší těsto. Nakonec opatrně přimícháme oba druhy okapaných oliv a dáme kynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme oválný bochník, několikrát ho na povrchu nařízneme a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme prvních 15 minut na 180°C a dalších 30 minut dopečeme na 160°C. P.S. 1 - Pokud budeme chtít roládu konzumovat jako hlavní jídlo do 2dl studené vody vmícháme 1/2 lžičky solamylu, šťávu na pekáči roztokem zalijeme a povaříme, podáváme s bramborovým knedlíkem. P.S. 2 - Olivy v chlebu můžeme nahradit různě barevnou zeleninou. Do obou variant můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky.