Jako podklad pro kanapky můžeme použít jakékoli pečivo, které nám chutná, ale i bramborový snack, rýžové chlebíčky, salátovou okurku apod. Základní kanapky doplníme např. kaviárem, očkem, tygří krevetou, uzeným lososem, olivami atd. a ozdobíme snítkami bylinek. ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA 125g tvarohu, 100g taveného sýra, 3 lžíce mléka, 150g majonézy 5 prolisovaných stroužků česneku Promícháme a dosolíme. KŘENOVÁ POMAZÁNKA 100g žervé, 2 lžíce mléka, 50g majonézy, 2 lžíce křenu. Promícháme a přisolíme. POMAZÁNKA Z VAŘENÝCH ŽLOUTKŮ 3 vařené žloutky, 100g másla, 50g taveňáku, sardelka Žloutky utřeme s máslem, přidáme tavený sýr a podle chuti sardelovou pastu. KREVETOVÁ POMAZÁNKA 150g mražených krevet, 100g majonézy, citronová šťáva, sůl Krevety propláchneme vroucí vodou, necháme okapat a rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu a citronovou šťávu, osolíme a promícháme.