Recept na 5 litrů: 40 dkg sušených šípků (před sušením je dobré odstranit stopky a kalíšky) dáme do demižonu, posypeme 20 dkg cukru, přidáme živnou sůl a spaříme 3 litry vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas, vychladlý roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a přidání roztoku cukru opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru). Je účelné nechat šípky v moštu po celou dobu kvašení. Po skončeném kvašení víno přetočíme a necháme asi rok uležet. Asi měsíc před stočením do lahví necháme demižon stát pouze s uzávěrem z vaty, aby mohl k vínu jít vzduch, ale nemohly na něj např. octovky. Po tomto tzv. okysličení se víno stočí a může konzumovat.