Mrkev nejprve pořádně omyjeme, zbavíme ji nati, potom ji oloupeme a škrabkou na brambory podélně sloupeme na tenké plátky. Mezitím šunku nakrájíme na široké proužky. V teflonové pánvi rozehřejeme rostlinný olej (nejlépe olivový), plátky šunky na něm krátce opečeme a vyjmeme. Hrášek necháme lehce povolit a spolu s tenoučkými plátky mrkve opékáme na vypečeném tuku přibližně jednu až dvě minuty. Mátu opereme, otřepeme přebytečnou vodu, otrháme, lístky nadrobno posekáme a přidáme je na pánev k mrkvi s hráškem. Potom do směsi ještě vmícháme zakysanou smetanu (můžeme zvolit i verzi light), přidáme opečenou šunku a podle vlastní chuti osolíme a opepříme. Mezitím uvaříme široké nudle v osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly al dente, tedy na skus - pozor, abychom je nerozvařili. Poté těstoviny scedíme, krátce propláchneme pod tekoucí studenou vodou a rozdělíme na talíře. Těstoviny přelijeme smetanovou zeleninovo-šunkovou omáčku a nakonec ještě můžeme jednotlivé porce ozdobit lístky zbylé máty nebo jiných bylinek.