Mléko ohřejeme, přidáme 1 kousek skořice a asi 10 minut na mírném ohni zvolna vaříme, přidáme amaretto a mletou skořici, celou skořici vyndáme. Žloutky utřeme s 50g cukru a opatrně vmícháme skořicové mléko. Hmotu přendáme do mísy a v horké vodní lázni umícháme do krému. Přidáme smetanu a krém mrazíme asi 6 hodin v mrazícím oddílu, občas promícháme. Zbytek cukru zkaramelizujeme, přidáme červené víno a druhý kousek skořice, vinnou omáčku zredukujeme svářením. Škrob rozmícháme s 2 lžícemi studené vody a zahustíme s ním omáčku. Fíky omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a rozčtvrtíme. Ze zmrzliny vypichujeme kuličky a s vinnou omáčkou a fíky rozdělíme na talíře. Nakonec posypeme skořicí a můžeme přizdobit skořicovou kůrou.