Oloupané a omyté brambory dáme vařit do horké slané vody. Uvaříme je do poloměkka a přes polovinu vody z nich scedíme do hrnku. Urovnáme je vařečkou, jejímž obráceným koncem do nich uděláme několik děr až ke dnu a zasypeme je moukou. Část scezené vody nalijeme zpět na brambory, zakryjeme a na kraji plotny necháme asi 20 minut propařit. Pak brambory dokonale scedíme, dobře rozmačkáme a vařečkou dohladka vmícháme. Škubánky musí být tuhé, ne mazlavé. Mazlavé škubánky jsou z převařených brambor. Některé hospodyně dávají do škubánků polovinu mouky a polovinu krupice nebo jen krupici. Vmíchané škubánky vykrajujeme lžící namáčenou v sádle a sypeme mákem s cukrem nebo také tvarohem. Sypeme-li tvarohem, mastíme je máslem. Podáváme-li škubánky na slano, vykrajujeme je do tuku a trochu opékáme. Jsou dobré k masu se zelným salátem nebo špenátem.