Oloupané brambory nakrjené na menší kousky uvařit do poloměkka (vody dát jen tolik, aby sahala těsně nad brambory), vodu slít a dát stranou. Brambory v hrnci trochu rozšťouchat, zasypat hl. i hr. moukou, zalít polovinou slité vody tak, aby voda mouku spařila. Hrnec zakrýt pokličkou a brambory nechat na velmi mírném ohni asi 15 minut propařit, ty pak rozšťouchat a vařečkou propracovat dohladka. Oloupané hrušky bez jádřinců nakrájet nadrobno a vsypat do kastrůlku, trošku podlít vodou, osladit a okořenit skořicí. Tak připravené podusit do poloměkka. Do změklých hrušek vmíchat zrníčka granátového jablka. Polévkovou lžící, namáčenou v horkém másle, vykrajovat škubánky. Podávat s dušenými hruškami, pospypat sekanými vlaškými ořechy, případně koučkovým cukrem.