V menší misce nechte cca 30 minut nasáknout ve vodě hrozinky. Sceďte hrozinky a nechte asi 60 ml (1/4 hrnku) scezené tekutiny na pozdější použití. V menší misce smíchejte mléko s kvasnicemi. Nechte vzejít, až se začne tvořit pěna. Přidejte 1/2 hrnku (75 g) hladké mouky a scezenou vodu z hrozinek a dohladka promíchejte. Zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple cca 30 minut odpočívat, až zdvojnásobí svůj objem. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, cukr, kvasnicovou směs, sůl, vejce, žloutek, nastrouhanou citrusovou kůru a vanilkovou esenci. Střední rychlostí dobře promíchejte a pak postupně přidávejte a důkladně vešlehávejte máslo. Změňte nástavec na mixéru (kuchyňském robotu) na hnětači a hněťte těsto, dokud nebude jemné a lesklé. Přendejte těsto do mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout cca 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Vyklopte těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu (vál) a vytáhněte. Promíchejte nasáklé hrozinky a čokoládu. Nakrájejte těsto na 18-20 stejně velkých kousků. Do středu každého kousku těsta dejte jednu lžičku čokoládovohrozinkové směsi a zabalte ji do kuličky. Položte bochánky na plech vymazaný olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple cca 30 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Předehřejte troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 6). Pečte cca 10-15 minut. Pro kontrolu lehce poklepejte na spodek bochánků - měly by vydávat dutý zvuk. Nechte vychladit na drátěné mřížce. Vrchní stranu buď pocukrujte moučkovým cukrem, nebo potřete meruňkovým džemem, který jste povařili s trochou vody.