Cukr (asi 15g) smícháme s rozdrobeným droždím, rozpustíme 80g tuku a přilijeme k němu mléko. Zaděláme hladké těsto z 1/2kg mouky, 60g cukru, soli a vejce; k tomu přidáme droždí s cukrem a tuk s mlékem. Necháme na teplém místě půl hodiny kynout. Zbytek tuku smícháme s moukou, 100g cukru a uděláme si drobenku. Těsto prohněteme, na pomoučeném vále z něj uděláme váleček a nakrájíme asi 12 kousků, které vytvarujeme do oválné žemličky. Rozdělíme je na 2 plechy s pečícím papírem a necháme zhruba 10-15 minut kynout. Žemličky potřeme žloutkem rozkvedlaným ve lžíci smetany, posypeme drobenkou a pečeme na 200°C asi 15-20 minut. Necháme vychladnout a rozkrojíme. Okapané ovoce nakrájíme na řezy. Smetanu, zbytek cukru a vanilkový cukr ušleháme dotuha. Šlehačku nastříkáme na půlku žemličky poklademe ovocem a přiklopíme druhou půlkou.