Recept je orientační bez udání přesných dávek, já sám je dělám "od oka". Okurky nejprve dejte do mísy a hodně je prosolte, aby pustily vodu. Solení opakujte a vodu postupně slévejte v průběhu 1-2 dnů. Okurky měknou a jak ztrácejí vodu ubývají na objemu, jsou svraštělé. Asi po dvou dnech je vyndejte z mísy a rozložte na prkénko a nechte oschnout. Potom okurky naskládejte a upěchujte do sklenice (stačí běžná zavařovací sklenice 3/4 l). Při skládání do sklenice zasypávejte okurky po vrstvách sypkým kořením a cukrem (Kořeňte asi tak jako když solíte chleba a do 3/4 l sklenice dejte max. 4 lžíce cukru). Nakonec nalijte asi do 1/3 sklenice sójovou omáčku a povrch zakápněte alkoholem, aby okurky neplesnivěly. Okurky nesterilizujte, jen zavíčkujte a dejte do chladničky. Už po 24 hodinách jsou dobré ke spotřebě. Jsou velmi ostré a podávejte je nakrájené na malé kousky. Okurky se odebírají ze sklenice po částech, proto občas zkontrolujte, jestli se nha povrchu netvoří plíseň. Aby se tomu zabránilo, zakápněte zase alkoholem. Příprava slaných okurek je časově poměrně náročná. Hodí se jako příloha k chuťově nevýrazným jídlům nebo jako ostré jednohubky k nápojům, mohou nahradit u nás oblíbená sardelová očka.