Slávky jsou velmi delikátní mušle, známé především z belgické, francouzské a italské kuchyně. Slávky se prodávají zmražené, konzervované nebo živé. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte v míse, přikryté vlhkým ubrouskem v nejchladnější části lednice vydrží max. 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody. Slávky omyjeme a očistíme. Nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte a když se nezavře, vyhoďte ji, je mrtvá. Na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibuli na trošce olivového oleje. Poté přidáme na plátky nakrájených česnek, 3 bobkové listy, sůl, pepř, jalovec, 3 dcl bílého vína, trochu vody. Vše dusíme asi 10 minut. Přidáme slávky. Nemícháme! Dusíme 10 minut, poté opatrně promícháme. Slávky, které se během vaření neotevřely, vyhodíme! Přidáme nakrájená rajčátka, pár plátků másla a ještě chvíli povaříme. Servírujeme na hlubokém talíři i s omáčkou. Podáváme s bílým pečivem.